وضعیت کشاورزی استان گلستان به عنوان قطب تولید با الگوی کشت کاغذی، تراز نیست، کارشناسان میگویند برای اجرای این برنامه باید نسبت به بازار و بازرگانی محصولات توجه شود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «گلستان ما»، نام استان گلستان به عنوان قطب تولید ایران در تأمین امنیت غذایی کشور شهره است، کارشناسان معتقدند برای اجرای الگوی کشت باید به بازرگانی و قیمتگذاری محصولات توجه شود، رعایت تناوب در کشت برای جلوگیری از تحمیل هزینههای تولید به کشاورزان جدی گرفته شود، کشاورزان اگر ببینند الگوهای ترسیم شده با اقتصاد و معیشت زندگیشان همخوانی نداشته باشد ملزم به اجرای الگوهای کاغذی نمیشوند.
الگوی کشت ناتراز برای قطب کشاورزی ایران سبب شده است تا شاهد حذف برخی محصولات کشاورزی از جمله پنبه در استانی که به سرزمین طلای سفید شهرت داشت از سبد تولید باشیم که در این راستا خبرنگار «گلستان ما» گزارشهای متعددی با عنوان «نقص الگوی کشت در قطب اقتصادی» و «ضعف جهاد کشاورزی در اجرای الگوی کشت» پرداخته است.
معاون بهبهود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان پیرامون اجرای الگوی کشت در استان در گفتگو با خبرنگار «گلستان ما» گفت: سه سالی است که الگوی کشت به عنوان برنامه ابلاغیه بالادستی وزارت کشاورزی به مجموعه سازمانهای جهاد کشاورزی استانها ابلاغ میشود که طی آن، برنامه کشت و تولید استانها مطابق با ظرفیت، پتانسیل و برنامه کشوری تعیین میشود.
علیاکبر مهقانی افزود: مطابق با برنامه ابلاغیه کشور، از مجموع ۵۷۰ هزار هکتار کشت پاییزی در استان گلستان ۴۲۸ هزار هکتار برنامه کشت گندم به استان ابلاغ شد که این برنامه کشت قبلاً ۳۶۸ هزار هکتار ابلاغ شده بود.
وی پرداخت دیرهنگام مطالبات کشاورزان را یک دغدغه جدی دانست و ابراز کرد: سال گذشته اکثر کشاورزان از لحاظ تولید گندم و کلزا رضایت خوبی داشتند و سال خوب و پرباری بود.
معاون بهبهود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان گفت: گلستان به عنوان اولین استان در تولید کلزای کشور ۱۰۶ هزار تن تولید داشت اما متاسفانه در پرداخت مطالبات، اکثر کشاورزان شرق استان دچار چالش شده بودند که البته تا این لحظه همه این مطالبات پرداخت شده است.
مهقانی بیان کرد: این موضوعات باعث شد که رغبت کشاورزان نسبت به کشت دانه روغنی کلزا و جو که یک محصول استراتژیک است کمتر شود.
وی گفت: بروز این مسائل باعث شد که یکسری اطلاعات را مجدداً به مسئولان متولی در کشور انعکاس دهیم و درخواست اصلاح الگوی کشت استان را داشتیم که مکاتبات و پیگیریهای زیادی صورت گرفت تا برنامه جدید به استان ابلاغ شد.
معاون بهبهود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان بیان کرد: بر اساس برنامه جدید الگوی کشت، سطح کشت گندم از ۳۶۸ هزار هکتار به ۴۲۸ هزار هکتار تغییر پیدا کرد و طبق این برنامه تقریبا ۶۰ هزار هکتار گندم افزایش پیدا کرد که طی آن باید محصولات دیگر کاهش پیدا میکردند.
به گفته مهقانی؛ سطح کشت جو نیز در استان به ۶۶ هزار و ۵۰۶ هکتار کاهش یافت که مطابق همین برنامه باید سطوح کشت استان برنامهریزی و سهمیه کشت به شهرستانها از طرف استان ابلاغ شود که این کار صورت گرفته و مطابق آن برنامه قرارداد و تحویل نهادهها هم صورت میگیرد.
وی در پاسخ به این سوال که برنامه کشت دقیقا چطور مشخص میشود، افزود: برنامه کشت استانها بر اساس یک آمار بلند مدت چند ساله است که آمارنامههای وزارت جهاد کشاورزی همیشه در آن کمیته برنامهریزی الگوی کشت وجود دارد یعنی آمار بلند مدت ۳۰ ساله، ۱۵ ساله و ۱۰ ساله را ملاک قرار میدهند.
معاون بهبهود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان با اشاره به اینکه کشت پایزه استان را به صورت ۳۰ ساله رصد میکنند، گفت: بر این اساس بالاترین سطح کشت فایده استان در نظر گرفته میشود و مطابق با آن برنامهریزی صورت میگیرد.
وی سابقه کشت را برای گنجاندن محصول در الگوی کشت مهم خواند و ابراز کرد: به عنوان مثال تولید گندم در استان گلستان از مرز ۴۰۰ هزار هکتار بالاتر نرفته است، سال گذشته ۳۹۰ هزار هکتار گندم تولید شد.
معاون بهبهود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان گفت: برای الگوی کشت، سابقه کشت محصولات و سطح کشت پاییزه استان را در نظر میگیرند و مطابق با همان یک برنامه کلی ترسیم میشود وقتی ظرف استان ۵۶۰ هزار هکتار کشت پاییزه است مطابق آن موارد فنی در نظر گرفته میشود.
مهقانی بیان کرد: تناوب را در استان گلستان در نظر میگیرند و میگویند ۳۰ درصد سطح کشت استان همیشه باید در تناوب باشد بهترین تناوبی که ما در استان گلستان داریم تناوب حبوبات است در این زمینه برنامه فنی را در نظر میگیرند و برنامه فنی را برای ما ارسال میکنند.
وی گفت: متاسفانه سال گذشته به خاطر بازار؛ تمام این موارد فنی تحت شعاع قرار گرفت، یکی از موضوعاتی که در الگوی کشت باید در نظر گرفته شود همین مسائل بازرگانی محصولات است، واقعیت این است که سیاست کشت تاکنون هم بر اساس قیمت انجام میگرفت، اگر محصولی درآمد بیشتری داشته باشد کشاورز گرایش به کشت آن پیدا میکند.
معاون بهبهود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان ابراز کرد: بزرگترین چالش استان در کشاورزی موضوع تناوب است، خصوصا در شمال استان که تک کشتی داریم خیلی از آفات، بیماریها و امراض که مزارع استان بعدا دچار چالش میشود و هزینههای تولید را برای کشاورز بالا میبرد عدم رعایت تناوب است.
مهقانی توضیح داد: همیشه باید یک سوم از اراضی استان در تناوب باشد که ما بهترین تولیدی را داشته باشیم، با در نطر گرفتن همه این موارد باید بازار و بازرگانی محصولات مورد توجه قرار بگیرد.
وی با اشاره به اینکه یکی از موارد مهم در الگوی کشت استفاده از آب سبز است، گفت: ما در تناوب، یک سطحی را بین محصولات آبی و دیم در نظر میگیریم یعنی در استان گلستان آخرین سطحی که برای تولید محصولات آبی لحاظ کردند و تقریباً ۲۴۰ هزار هکتار است.
مهقانی افزود: از ۵۷۰ هزار هکتار اراضی استان حدود ۲۴۰ هزار هکتار آن زیر کشت محصولات آبی است، به این معنا که ما نمیتوانیم محصول دیم را جای محصول آبی تقسیم کنیم و در نهایت مطابق با آب مصرفی، میزان کود به کشاورز تخصیص داده میشود.
خبرنگار: زهره رجبی
انتهای خبر/
© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد